Dit is een demo winkel. Bestellingen zullen niet verwerkt worden.
Vlokmiddel zwembad
Vlokmiddel gebruik je om het zwevende vuil uit het zwembadwater te filteren. Hele fijne vuildeeltjes kunnen niet altijd uit het water gefilterd worden, ze zijn zo klein dat ze door de filter heen gaan en vervolgens weer gewoon terug het zwembad instromen. Een vlokmiddel zorgt ervoor dat deze fijne vuildeeltjes samenklonteren, en daardoor wel door de filterpomp worden tegengehouden.
- Als je algen en bacteriën uit je zwembad wilt verwijderen is vlokmiddel een goede optie, vlokmiddel is eigenlijk een vuilbinder en bindt alle vuile en rond drijvende deeltjes samen zodat ze makkelijk te verwijderen zijn. Je kunt dit doen door ze met een schepnet uit het water te scheppen, door de bodem te stofzuigen of door de zandfilterpomp uit het water te laten filteren. Let op: vlokmiddel kan niet in combinatie met een cartridgefilterpomp gebruikt worden.
- Je voegt de juiste dosering van het vlokmiddel toe aan een emmer water zodat het gemengd kan worden en daarna voeg je het toe aan je zwembadwater, de juiste dosering vind je terug op de verpakking of in het doseerschema op de productpagina. De dosering is afhankelijk van de zwembadgrootte. Na het toevoegen zet je de filterpomp aan en laat je de pomp minimaal 12 uur circuleren en filteren zodat het vlokmiddel zijn werk kan doen.
- Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen wanneer het vlokmiddel in het water zit, dit kan namelijk jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ook heeft het middel tijd nodig om zich met het water te mengen en het vuil te binden. Blijf daarom minimaal 12 uur uit het water. Het beste kun je het middel in de avond toevoegen zodat het de gehele nacht kan werken.
- Ja dit kan! Het anti alg middel doodt eerst de algen, maar algen zijn te fijn om door de filterpomp tegengehouden te kunnen worden. Daarom kun je ook vlokmiddel erbij gebruiken zodat de algen samen gebonden worden en zo uit het water gefilterd of geschept kunnen worden.
Vlokmiddel zwembad
Vlokmiddel in het zwembad zorgt ervoor dat fijne vuildeeltjes in het water samenvlokken, zodat ze makkelijker te verwijderen zijn. Hele kleine vuildeeltjes zoals algen, kunnen niet door de filterpomp uit het water gefilterd worden, daarvoor zijn ze te fijn. Wanneer ze door het vlokmiddel aan elkaar klonteren zijn ze groter, en blijven ze wel in de filter hangen. Zo komen ze niet meer opnieuw in je zwembadwater terecht en blijft het zwembad lekker schoon.
Hoe werkt vlokmiddel?
Vlokmiddel, of vlokkingsmiddel, is een bindmiddel. Vlokmiddel voeg je toe aan het zwembadwater (lees voor de juiste hoeveelheid altijd de gebruiksaanwijzing). Als het eenmaal in het zwembadwater zit vormt het daar aluminiumvlokken. Deze vlokken trekken zwevende vuildeeltjes aan, zoals bijvoorbeeld dode algen, waardoor deze samenklonteren. Heb je een zandfilterpomp? Dan stromen de vlokken de filterpomp in waar ze in de filter achterblijven, waarna het schone water weer terug het zwembad in stroomt. Gebruik je een cartridgefilterpomp? Dan zakken de vlokken naar beneden en kun je ze vervolgens met een zwembadstofzuiger van de bodem opzuigen (je zult deze behandeling misschien een aantal keer moeten herhalen).
Wanneer gebruik je vlokmiddel in je zwembad?
Er zijn verschillende situaties waarin het aangeraden wordt om vlokmiddel te gebruiken:
Bij groen zwembadwater
Heb je last van groen zwembadwater? Dan is dit vervuild met algen. Om algen te doden gebruik je extra chloor of een anti-alg middel. Maar dode algen zijn juist van die kleine vuildeeltjes die niet door de filter tegengehouden kunnen worden omdat ze te fijn zijn. Met een vlokmiddel kun je deze dode algen laten samenklonteren, waardoor ze in de filterpomp achterblijven en je zwembadwater langzaamaan weer helder wordt.
Melkachtig zwembadwater
Heb je last van troebel water? En heb je alle waarden, zoals de pH-waarde en het chloorgehalte, gecontroleerd en zijn die in orde? Dan heb je waarschijnlijk last van fijne vuildeeltjes als algen of bacteriën, die niet met het blote oog te zien zijn. Deze worden niet door de filter uit het water gefilterd en blijven dus rondzweven in het zwembad, waardoor het water troebel en melkachtig wordt. De oplossing: vlokmiddel aan het water toevoegen zodat ze wel in het filter van de filterpomp blijven hangen, en het zwembadwater weer schoon wordt.
Filterglas in de zandfilterpomp
Gebruik je filterglas in je zandfilterpomp? Er zijn soms hele kleine vuildeeltjes die niet door het zandbed opgevangen worden. Er wordt daarom aangeraden om een vlokmiddel in het zwembadwater te gebruiken, om de filtratie van de zandfilterpomp nog efficiënter te laten verlopen. Je gebruikt dit dan als een soort onderhoudsbehandeling, door het elke week een klein beetje aan het zwembadwater toe te voegen.
Kun je zwemmen met vlokmiddel in het water?
Vlokmiddel moet je altijd toevoegen als de filterpomp aan staan, of net voordat je de filterpomp aan gaat zetten, hierdoor wordt het zo goed mogelijk over het zwembadwater verdeeld. We adviseren je om even niet te gaan zwemmen, wanneer je net vlokmiddel aan het zwembadwater hebt toegevoegd. Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen, en dat heeft tijd nodig. Kom je in aanraking met een te hoge dosering vlokmiddel dan kan dit jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ga pas weer zwemmen als de filterpomp zijn werk gedaan heeft en alle vlokken uit het water gefilterd zijn.